Plezier en ontwikkeling voorop

shadow

23 februari 2017 11:47

Seizoen 2017/’18 Vanaf het seizoen 2017/’18 voetballen pupillen onder 8 en onder 9 jaar in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld, partijtjes van 6 tegen 6. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7 tegen 7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. De kleinste voetballers in de voetbalhiërarchie –onder 6 en onder 7- blijven in onderling verband op de vereniging kleine partijtjes spelen. Het advies is kinderen onder de zes jaar 2-tegen-2 te laten spelen, en onder zeven jaar 4-tegen-4. Kennismaken met het spelen van voetbal en spelplezier staan hier centraal. Seizoen 2018/’19 Vanaf het seizoen 2018/’19 starten de teams van onder 10, onder 11 en onder 12 met de nieuwe wedstrijdvormen. Met dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en in te voeren. In totaal krijgen zo’n 300.000 voetballertjes met de nieuwe wedstrijdvormen te maken.

Wanneer je aan kinderen vraagt wat het leukste aan voetballen is, zeggen zij: scoren, acties maken, veel aan de bal zijn en samen spelen. Als kinderen plezier in het spel hebben, voetballen ze vaker en worden ze steeds beter. In een optimale omgeving leren voetballen zorgt voor een betere ontwikkeling. In samenwerking met experts uit binnen- en buitenland, coaches, scheidsrechters, ouders en natuurlijk de kinderen zelf, heeft de KNVB het pupillenvoetbal grondig onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat er vernieuwing nodig is. Daarom introduceren we vanaf het seizoen 2017/’18 nieuwe wedstrijdvormen. Deze nieuwe vormen sluiten beter aan bij de ontwikkeling en het spelplezier van voetballende jongens en meiden, op alle niveaus. In dit document staan de nieuwe wedstrijdvormen per leeftijdscategorie beschreven met de bijbehorende spelkenmerken

shadow